La Mare Houseboat HIMMELBLAU

Houseboat Himmelblau, ervaar eens het leven in een jachthaven

13 - 17 mei 2019, verslag van Annemarie Nelisse.
Onlangs hebben we vrij spontaan een midweekje geboekt op een Houseboat op het water. Nog nooit gevaren, eigenlijk nog nooit op het water geweest. Maar het leek ons gewoon eens leuk wat anders dan een huisje in een vakantiepark

AANKOMST:
Aldus vertrokken wij naar Hattem, naar Jachthaven IJsseldelta Marina, waar wij werden ontvangen door eigenaresse Marie-Sophie. Grappig, we blijken beiden uit Limburg te komen, de voertaal dus al snel Limburgs.
Na het inschrijven bracht Marie-Sophie ons naar de Himmelblau. Bij het binnenkomen (aan boord gaan, heet dat) valt meteen op dat het huis beweegt op het water. Even wennen... Spannend, leuk. De uitleg is daarna echt simpel en zo gebeurd. Bijna alles is als thuis, alleen water komt uit een tank, op is op, dan moet de waterslang erin. Dus een beetje zuinig zijn, tanden poetsen kan ook met de kraan dicht. Aanrader van Marie-Sophie: eet vooral een keertje aan boord, zeker wanneer dit lekker op de een van de 2 terrasjes kan. Op het water met een ondergaande zon in de verte, de eendjes en meerkoeten nieuwsgierig vlakbij.

Houseboat Dordrecht II

De haven beschikt over handige bolderkarren, onze bagage (en boodschappen al gedaan, maar onnodig want -zoals alles in Hattem- de supermarkt is vlakbij) kan in één keer mee. Geen gesleep, 20 minuutjes na aankomst zitten we al heerlijk buiten, drankje in de hand, relaxed. Grappig, op de steiger groet iedereen elkaar, ook ons, wij landrotten! Horen er dus toch maar lekker bij. De jachthaven ligt in een uiterwaard van de IJssel en is omringd door prachtige natuur, ik hoor een koekoek vlakbij in een van de grote oude bomen. En, inderdaad, op een meter voor mij 2 eendjes en, zie ik dat goed, onder het terras een school jonge vis. Later horen we dat de jachthaven een plek is voor heel veel jonge vis en vogels. Eenden, meerkoeten en futen zijn de havendrukte gewend en trekken zich er niets van aan. Marie-Sophie vertelt ons desgevraagd, dat wie er oog voor heeft zal ontdekken dat de haven een grote dierentuin is. Helaas zijn vele jonge watervogels prooi voor snoek en meerval.

We besluiten om Hattem maar eens te gaan verkennen. Vanaf ons terras kunnen we de kerktoren zien en waar een kerk is, is een kroeg. We lopen het haven terrein af en steken de weg over en zijn met stomheid geslagen over wat we zien. Of we terug lopen in de tijd. Een schitterende, middeleeuwse stadspoort met schattige huisjes. En allemaal keurig netjes met prachtige bloemen. Leuk. Vol verwachting lopen we verder en komen al snel op de markt bij de kerk en inderdaad terras met restaurants. We strijken neer bij Banka, lekker onder een verwarming. Het is tenslotte pas mei. We kunnen buiten eten, maar als we het te koud vinden, is er een tafeltje voor ons binnen. We besluiten alleen een hoofdgerecht te kiezen, dan redden we het vast buiten. Banka is een luxe eetcafé met een uitgebreide kaart, we zullen er deze week vaker komen. Lekker gegeten.

We lopen op tijd terug naar de Himmelblau. Tijd om de boot eens van binnen te verkennen en onze spullen uit te pakken. Eigenlijk zijn we best wel moe, toch al veel ervaringen opgedaan in zo'n korte tijd. We besluiten de dag de dag te laten en op tijd naar bed te gaan.

EERSTE DAG:
's Nachts worden we woest wakker gemaakt door een hard gerommel: onweer. We staan op en kijken naar buiten. Boven de haven lijkt niets aan de hand, het is droog en we besluiten even op het terras naar buiten te gaan. We zijn getuige van een prachtig schouwspel, horizontale bliksems in de wolken die maar niet dichterbij lijken te komen. Het is windstil. Bijna angstaanjagend. Maar we genieten.
Na bijna een uur gaan we weer naar bed en slapen uit tot een uur of tien. Ik meld me bij Marie-Sophie om te vragen naar de bakker. Er zijn er 3, allemaal op loopafstand. En een winkeltje waar je lekkers voor op brood kunt kopen. Het onweer is niet over Hattem gekomen, omdat de IJssel 'in de weg' ligt, daardoor schuift zo'n bui meestal naar het Noorden weg.
We ontbijten/lunchen lekker op ons terras, met vlak voor ons bedelende eendjes. Maar we mogen ze niet voeren, er is voldoende voedsel in de haven, zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Maar wel gezellig, en ze blijven heel geduldig wachten. Misschien valt er toch nog wat.....
We besluiten een van de Klompenpaden te gaan lopen. Het Hoenwaardse klompenpad. Met een mooie afwisseling van uiterwaarden langs de IJssel en de Veluwe die direct achter Hattem begint. Langs deze route ligt Herberg Molecate waar we even lekker kunnen zitten en uitrusten. Het is prachtig, de natuur staat in volle bloei. Ik raak niet uitgekeken op alle kleuren van de bloemen, en ook het frisgroene van de nieuwe blaadjes aan de bomen is schitterend. De route loopt over het landgoed Molecate met een mooie afwisseling van bospaden en bos weiden.

Het Hoenwaardse Klompenpad is zo'n 12 kilometer lang, inclusief het terras van Herberg Molecate zijn we een kleine 4 uur onderweg. Terug in Hattem lopen we de supermarkt binnen en doen inkopen voor ons avond eten. Bij Henri Bloem kopen we een lekkere fles wijn. Op naar de boot!

TWEEDE DAG:
We besluiten er vandaag een kalm dagje van te maken. Het is prachtig weer. Na de croissantjes, pakken we de bus naar Zwolle. De bushalte is direct vóór de jachthaven.
In Zwolle kun je bootjes huren en de stadsgrachten bevaren. Wérkelijk een aanrader. Zwolle, een voormalige Hanzestad, staat vol met prachtige gebouwen en huizen, En de parken waar je langs vaart zijn heel gezellig met jongelui (studenten?) op de grasvelden. Na een tochtje van zo'n 2 uur betalen we EUR 40,= en lopen daarna door de Sassenpoort de oude stad binnen.